IDA LINDH

Tandställning

Hej hej, lördag idag och det ända jag har gjort är att duschat, ätit frukost och tittat på youtube men har en del saker jag ska hinna med.

Förra året började min behandling om jag skulle få tandställning eller inte genom att ta massa röntgenbilder, bilder när man log och på käkarna, dom tog form av tänderna och så vidare. Jag skulle få tandställning men först dra ut 2 tänder i överkäke och 2 tänder i underkäken vilket jag gjorde och nu i torsdags fick jag ''äntligen'' min tandställning i överkäken, och om några veckor får jag i underkäken.

Torsdag Klockan 07.40 var jag hos tandläkaren och dom satt in rälsen, gjorde inte ont eller var obekvämt, klockan 08.10 var vi där ifrån och tandställningen i överkäken var äntligen inne. Jag ville nu ha tandställning och kände mig mer peppad då jag vet att det är värt i slutet. 4 av 5 av mina kusiner på min mammas sida har haft tandställning så jag var inte förvånad att jag också skulle få det. Var hemma från praktiken då jag inte alls visste hur jag skulle må efter insättningen, men vi fortsatte dagen med att göra ärendet, mamma skulle till läkaren och sedan hämtade vi min bror som också skulle till läkaren. Nu tyckte jag det var lite konstigt att ha rälsen i munnen eftersom jag inte var van, det jobbigaste var slutet av rälsen där  ståltråden skavde mot kinderna och det gör det ju än men man blir mer van. Min bror ville bjuda på mat och det blev donken, ovan som jag var tog jag små tuggor och åt så försiktigt. Jag blev ömmare mot kvällen och då blev det soppa och sedan skulle jag borsta tänderna, det var ju så konstigt eftersom man ska borsta på ett speciellt sätt med en tandborste man får från tandläkaren och då var man också så försiktig men nu börja jag bli van efter 4 tandborstningar och jag borstar nu lika hårt som jag gjorde utan tandställningen. Fredagen kom och jag var lika öm men bara på höger sida, åt mannafrutti till frukost, någon lättare soppa/gryta till lunch, fil till mellis och sedan kunde jag äta pizza på kvällen om jag tuggade på höger sida. Fredagskvälenl alltså igår började en av tänderna ömma jättemycket så jag knappt kunde känna med tungan där och det är kvar än. Ätit Bärry till frukost, kanske tar pizza rester lite senare och ikväll har jag bestämt pasta med skinksås för det blev jag sugen på och att man inte behöver tugga så mycket.  

Jag tror man lär sig med tiden att ha rälsen i munnen, man vänjer sig att äta och vad man ska äta, hur man ska tugga, att man kommer ha ont, hur det känns att spänna, hur man borstar tänder och allt det där. Står du mellan valet och kvalet och inte vet om du vill ha tandställning eller ej så tycker jag du ska ta chansen. Jag är en person som har haft svårt med uttal, speciellt bokstaven J och R och har oftast pratat med näsan som det så roligt heter, det kommer mycket saliv när jag pratar och jag tror tandställningen kan både hjälpa till att få tänderna raka men samtidigt hjälpa till med mitt uttal och det som jag haft ''problem med''. 

Här kommer bild på när jag fick tandställningen i överkäken och som sagt, om några veckor får jag i underkäken. (ta kort på tänder är inte det lättaste)

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas